Blog

ORTEON_Blog_Vloeistofdicht

Vloeistofkerende en -dichte vloeren

Naar aanleiding van het uitvoeren van een 0-audit bij een van onze klanten, kreeg ik de vraag hoe het zit met het voorkomen van mogelijke bodemvervuiling als gevolg van hun standaard bedrijfsvoering. Het voorkomen van bodemverontreiniging in het bedrijf is een belangrijk onderwerp dat, net als bijvoorbeeld het voorkomen van ongevallen, heel hoog op de prioriteitenlijst moet staan. Zeker als men met mogelijk milieubelastende stoffen werkt. Om bodemverontreiniging te voorkomen zijn er strenge regels opgesteld aan het ontwerpen, bouwen en onderhouden van vloeren en bodembedekkingen voor dit doel. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de definities en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van vloeistofkerende en vloeistofdichte vloeren. Wat kun je doen als je een dergelijke vloer wilt aanschaffen en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Moet ik mijn meegebrachte tosti-apparaat ook keuren?

Ik krijg regelmatig de vraag: "Moet ik mijn privé-apparaat dat ik meeneem naar het werk laten keuren?" Dat apparaat kan dan bijvoorbeeld een fiets- en telefoonlader, een stofzuiger, een senseo, een tosti-ijzer, een radio of iets dergelijks zijn. Een andere vraag die ik ook krijg betreft het laten keuren van vast opgestelde apparaten, zoals een televisie, een printer, een vaatwasser of koffiezetapparaat. In de vorige blog ben ik ingegaan op de vraag: "Wat moet je als gebouwbeheerder of werkgever regelen ten aanzien van de veiligheid van elektrische installaties?". Ik gaf aan dat voor in gebruik zijnde installaties de oplossing lag bij het toepassen van de norm NEN 3140. Deze norm behandelt echter niet alleen de veilige elektrische bedrijfsvoering van de elektrische installaties, maar óók die van de elektrische arbeidsmiddelen. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de aanschaf, de uitbreiding, het gebruik en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van elektrische arbeidsmiddelen. Lees onze ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp. Lees meer: https://www.orteon.nl/moet-ik-mijn-meegebrachte-tosti-apparaat-ook-keuren/

Elektrische installaties

Vandaag een onderwerp dat mij na aan het hart ligt: "Wat moet je als gebouwbeheerder of werkgever regelen ten aanzien van de veiligheid van elektrische installaties?" Als je dit intikt in de zoekbalk van Google, komt deze met 26.100 resultaten. In de resultaten lees je iets over NEN 3140, over arbowet, over SCIOS en nog veel meer. "Waar moet ik nou beginnen?" vraag je je af. Misschien was de aanleiding wel een vraag van de verzekeraar, of kwam dit naar boven bij het opstellen van de RI&E van je bedrijf. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de op een eenvoudige manier aanschaf, de uitbreiding, het gebruik en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van elektrische installaties. Wat kun je doen als je een installatie laat bouwen, uitbreiden en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Liftinstallaties

"De personenlift is het veiligste vervoermiddel" kun je lezen als je in Google "Hoe veilig is een lift?" als zoekfunctie opgeeft. Op de tweede plaats staat vliegen. Om dat te bereiken zijn er strenge regels opgesteld aan het ontwerpen, bouwen en onderhouden van liftinstallaties. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de definities en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van liftinstallaties. Wat kun je doen als je een lift wilt aanschaffen en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Waaraan moet automatische toegang voldoen?

Met het automatiseren en mechaniseren van de toegangsdeuren loop je als eigenaar tegen een aantal vragen op. Welke systemen vallen eigenlijk onder automatische toegang? Welke risico's zijn er in het gebruik? In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de definities en de bijbehorende wet- & regelgeving. Wat kun je doen als je zo'n deur aanschaft en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Vakantie!

Er zijn nog heel veel onderwerpen waarover we kunnen schrijven. Maar nu even niet :-). Wegens de vakantie zullen we even geen blogs publiceren. Indien er een prangende vraag is, twijfel dan niet contact met me op te nemen. Dat kan het makkelijkst via onze contactpagina. Vanaf 1 september zullen we weer starten met posten van blog-artikelen over hoe je eenvoudig kunt voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van gebouwen en installaties. Indien je een onderwerp uitgelicht wil hebben, kun je mij natuurlijk ook een mail sturen. Ik zal er dan zo snel mogelijk een blog over schrijven.

Airconditioners en warmtepompen

Een onderwerp waarover veel klanten steeds weer vragen stellen is: "Hoe het nu zit met de regelgeving rondom koelinstallaties en warmtepompen?" Als je hierover informatie zoekt op het internet, dan ontdek je dat er over dit onderwerp al jaren heel veel te doen is. Ook worden in allerlei artikelen heel veel met afkortingen gewerkt. In deze bijdrage zal ik de werking van de systemen behandelen, vervolgens ga ik in op de middelen die gebruikt worden voor warmte- of koudetransport en het al dan niet milieubelastend zijn van deze middelen. Wat vindt de wetgever hiervan? Verder bespreek ik de keurplicht van bepaalde installaties en de regels voor wat betreft de geluidsoverlast.

Update: Hoog water en elektriciteit

Normaal maak ik op woensdag een blog waarin we een actueel onderwerp bespreken over het voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw bedrijfs-gebouw en bijbehorende installaties. Vandaag kom ik in de lucht voor betrokken bedrijven (maar ook natuurlijk bewoners) die last hebben van of schade hebben door het hoge water door de overvloedige regenval van de afgelopen week met een waarschuwing over de combinatie water en elektriciteit.

Extreme regenval en uw dak

Vandaag zaten Joost en ik een keer op een andere locatie dan op kantoor: namelijk in mijn caravan, uitkijkend op de Maas. Een super locatie om een keer te werken! Totdat de vriendelijke campingbaas ons vertelde dat we beter alles konden opruimen en de caravan mee moesten nemen tenzij we wilde testen of de caravan ook als boot kon fungeren. We keken naar buiten en zagen een steeds harder stromende en wassende Maas. En dus werd het schrijven van de blog van deze week bruut onderbroken en moesten we inpakken en wegwezen! De blog van deze week gaat over extreme neerslag in relatie tot uw dak.

Wat zegt de Wet- en Regelgeving over bedrijfsafval?

Vandaag bespreken we de regels die voor een bedrijf gelden ten aanzien van afval. Wat moet u doen met uw bedrijfsafval? Steeds meer mensen scheiden en recyclen thuis hun afval. Maar meer dan de helft van het afval in bedrijven, op kantoren, winkels en openbare ruimten wordt niet gerecycled. Daarom zijn in de afgelopen jaren de regels rondom bedrijfsafval nog meer aangescherpt. Als bedrijf bent u verantwoordelijk voor uw afvalbeleid. Daarbij hoort het verantwoord inzamelen, scheiden en het afvoeren.