Moet ik mijn meegebrachte tosti-apparaat ook keuren?

Ik krijg regelmatig de vraag: "Moet ik mijn privé-apparaat dat ik meeneem naar het werk laten keuren?" Dat apparaat kan dan bijvoorbeeld een fiets- en telefoonlader, een stofzuiger, een senseo, een tosti-ijzer, een radio of iets dergelijks zijn. Een andere vraag die ik ook krijg betreft het laten keuren van vast opgestelde apparaten, zoals een televisie, een printer, een vaatwasser of koffiezetapparaat. In de vorige blog ben ik ingegaan op de vraag: "Wat moet je als gebouwbeheerder of werkgever regelen ten aanzien van de veiligheid van elektrische installaties?". Ik gaf aan dat voor in gebruik zijnde installaties de oplossing lag bij het toepassen van de norm NEN 3140. Deze norm behandelt echter niet alleen de veilige elektrische bedrijfsvoering van de elektrische installaties, maar óók die van de elektrische arbeidsmiddelen. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de aanschaf, de uitbreiding, het gebruik en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van elektrische arbeidsmiddelen. Lees onze ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp. Lees meer: https://www.orteon.nl/moet-ik-mijn-meegebrachte-tosti-apparaat-ook-keuren/

Algemeen

Alle hierboven genoemde elektrische apparaten, maar ook de boormachine, de verlenghaspel, het lasapparaat en dergelijke worden elektrische arbeidsmiddelen genoemd. Deze apparaten dienen veilig te zijn voor het gebruik op de werkvloer. Dat eist de arbeidsomstandighedenwet. Die veiligheid van de apparaten kan betrekking hebben op het voorkomen van gevaren door beweging, mogelijke beknelling, hitte, elektrische veiligheid enzovoort. Er zijn dan twee normen beschikbaar die je kunt gebruiken om dit gevaar te tackelen: de Machine-Richtlijn en de NEN 3140.

Nieuwe arbeidsmiddelen

Het is het belangrijk te weten dat de apparaten die je in gebruik neemt veilig zijn. Dit is gemakkelijk te controleren: In Europa is het namelijk verplicht dat alle producten die binnen de EU worden verhandeld minimaal een CE markering hebben. Met een dergelijke markering geeft de fabrikant aan dat hij heeft onderzocht of het product in het beoogde gebruik veilig kan worden toegepast. Op de RVO-site van de overheid staat: “Met CE-markering verklaart de fabrikant dat zijn producten zijn getoetst aan alle toepasselijke EU-wetgevingen die CE-markering vereisen en overeenstemmen met de gezondheids-, veiligheids-, prestatie- en milieueisen die relevant zijn voor die producten.”

Dus als je nu zeker wilt zijn dat het product (lees: het apparaat), dat je wilt kopen, veilig is: kijk dan ten minste of er een CE-markering op zit. Het kan zijn dat de markering ontbreekt. Dat kan voorkomen als je het product buiten Europa aanschaft. In dit geval ben je, als importeur, zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van het product. Als er wel een dergelijke markering op zit, hoef je alleen maar op te letten op de toepassing: is het product geschikt voor het doel, waarvoor je het wilt gebruiken?

Onderhoud en beheer

Bij apparaten die je in gebruik hebt dien je via de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te bepalen hoe vaak je de veiligheid ervan wilt controleren. Hierbij moet je kijken naar risico’s die te maken hebben met de machine-veiligheid en met de elektrische veiligheid. De termijn die hieruit volgt moet zijn geborgd. Ook de uitkomsten van de controles moeten worden gedocumenteerd. Aantoonbaar moet zijn hoe eventuele mankementen zijn opgelost. Dus onveilige apparaten mogen niet in gebruik zijn, maar moeten worden gerepareerd of afgevoerd. Zijn er apparaten in gebruik die (nog) geen CE markering hebben, dan moeten deze worden beoordeeld, indien nodig aangepast naar de huidige standaard of te worden afgevoerd.

Tosti-ijzer

En om dan terug te komen op de vraag die in de inleiding wordt gesteld: Moet het meegebracht tosti-ijzer worden gekeurd?

Oplossing: Controleer eerst of er een CE-markering op zit. Is het apparaat nog in de zelfde staat als toen je het kocht? Vervolgens bepaal je het elektrische risico tijdens het gebruik. In de NEN 3140 staat een methode hoe je de keuringsfrequentie kunt bepalen ten aanzien van de elektrische veiligheid. Deze frequentie is afhankelijk van het gebruik en de gebruikers. Bij het meenemen van een apparaat vanuit thuis naar de werkplek, kan het ook zijn dat het gebruik, dat de fabrikant voor ogen had, veranderd van huishoudelijk gebruik naar intensief gebruik. Daarmee veranderd ook het risico. Dus de werkgever of de eigenaar moet dit beoordelen en voorzorgsmaatregelen nemen om mogelijk gevaar te voorkomen. Daarbij kan het dus noodzakelijk zijn om deze apparaten mee te nemen in de periodieke keuring van de elektrische apparaten volgens de NEN 3140.

Kunnen we helpen?

ORTEON is in 2018 gestart met het doel om u te helpen onbezorgd te voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw gebouwen en installaties. Wij helpen onze klanten zelf te voldoen aan de regels, en stellen daar handvatten voor ter beschikking. Natuurlijk kunt u ons ook inschakelen om de zorg uit handen te nemen. Zie https://www.orteon.nl/ voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.