Ventileren of luchten?

Mensen hebben verse en schone lucht nodig. Dat is een gegeven. Het is bekend dat de schone buitenlucht vaak beter voor je is dan de lucht in een gebouw. Hoe komt dat? De lucht in een kantoor of bedrijfsruimte kan vervuild zijn door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Als er veel mensen in een ruimte verblijven, kan het zelfs zo zijn, dat er te weinig verse zuurstof is en de kooldioxide een te hoog gedeelte van de lucht uitmaakt. Het blijkt ook dat het ongezonde binnenklimaat ervoor kan zorgen dat virusdelen zich sneller verspreiden tussen de aanwezigen. De wetgever geeft voorschriften voor de gebouwbeheerder hoe hij ervoor kan zorgen dat mensen in een gebouw van de best mogelijke luchtkwaliteit worden voorzien. Deze voorschriften vinden we terug in het bouwbesluit, maar ook in de Arbeidsomstandighedenwet. In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de definities en de bijbehorende wet- & regelgeving ten aanzien van Ventileren en Luchten. Wat kun je doen bij de bouw en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Verschil tussen ventileren en luchten

Op de website van het RIVM en de Rijksoverheid staat informatie over het verschil tussen ventileren en luchten:

Ventilatie is het proces waarbij ‘verse’ lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en ‘gebruikte’ lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Voldoende ventilatie voorkomt dat stoffen zich ophopen in het binnenmilieu. Natuurlijk kunnen door ventilatie ook stoffen van buiten naar binnen komen, maar in het algemeen geldt dat door ventilatie het binnenklimaat verbetert. 

Ook luchten, ramen en deuren wijd tegen elkaar open zetten, kan helpen wanneer de lucht niet fris meer is. Maar na kortdurend luchten is de binnenlucht al snel weer vervuild. Luchten is vooral geschikt tijdens en na een tijdelijke vervuilende activiteit, zoals verven en lijmen, koken en douchen. Ventileren moet altijd gebeuren.

In deze publicatie vinden we de meest gebruikte verntilatiesystemen.

Nieuwe installaties

Een goed ventilatiesysteem is onontbeerlijk voor een gebouw en voor de gezondheid van de mensen in dat gebouw. Daarom vind je in het Bouwbesluit (Afdeling 3.6 Luchtverversing) hele uitgebreide regels voor de toepassing in nieuwbouw en bestaande bouw. Deze regels zijn afhankelijk van:

  • Soort toepassing van ruimtes (gebruiksfunctie)
  • Hoeveel mensen er verblijven/ aanwezig zijn en hoe lang
  • Hoe groot de ruimtes zijn.

Afhankelijk van bovenstaande variabelen dient het ventilatiesysteem te worden ontworpen. De ontwerper dient rekening te houden met:

  • Luchtverversing
  • Tocht-overlast
  • Ongewenst energieverlies
  • Luchtbevochtiging of ontvochtiging
  • Luchtfiltering

In de volgende gevallen is geen sprake van goede luchtverversing:

  • Tafelventilatoren en staande ventilatoren verplaatsen alleen lucht, maar verversen geen lucht. De luchtverplaatsing zou een rol kunnen spelen bij de verspreiding van virussen. Dit is nog onduidelijk. Uit voorzorg raadt het RIVM ventilatoren daarom af.
  • Alleen afzuiging voldoet niet, want dan is er geen toevoer van verse buitenlucht.
  • Een afzuiging die de lucht filtert en schoon terugblaast in de keuken of kamer voldoet niet (recirculatie). Hierbij komt geen verse lucht van buiten de ruimte in.

Onderhoud en beheer

De eisen die aan de luchtkwaliteit op de arbeidsplaats worden gesteld staan in het Arbobesluit (artikel 6.2.: luchtverversing).

  • Op de arbeidsplaats is voldoende niet-verontreinigde lucht aanwezig. 
  • Luchtverversingsinstallaties zijn altijd bedrijfsklaar. 
  • Luchtverversingsinstallaties functioneren zodanig dat werknemers niet aan hinderlijke tocht worden blootgesteld. 
  • Luchtverversingsinstallaties zijn voorzien van een controlesysteem dat storingen in de installatie signaleert voor zover dat noodzakelijk is voor de gezondheid van de werknemers. 

Indien de installaties volgens de voorschriften uit het Bouwbesluit zijn geïnstalleerd, is het van belang dat de systemen periodiek en aantoonbaar worden geïnspecteerd en onderhouden en dat er aanvullende maatregelen worden genomen om de goede luchtkwaliteit op peil te houden:

  • Vervang stoffilters in het ventilatiesysteem regelmatig en maak de kanalen schoon. 
  • Plaats printers, faxen en kopieerapparaten die meer dan 5000 kopieën per maand produceren in een aparte ruimte met voldoende ventilatie. Als er meer dan 50.000 afdrukken worden gemaakt, dan is plaatsing in een repro-ruimte en bronafzuiging nodig (aldus Arbo-informatieblad nr. 7: kantoren). 

Naast luchtverversing is het ook belangrijk om de werkplek regelmatig te reinigen. Een schone werkplek verbetert de luchtkwaliteit. Neem daarom de volgende maatregelen:

  • Zorg ervoor dat de werkplek regelmatig wordt schoongemaakt. 
  • Hou het bureau zo leeg mogelijk (clean desk policy) zodat stof afgenomen kan worden. 
  • Maak gebruik van dichte kasten.
  • Gebruik gladde vloerbedekking die makkelijk te reinigen is.

Op deze manier kun je als gebouwbeheerder ervoor zorgen dat je de medewerkers en derden in een gebouw blijvend voorziet van voldoende verse en schone lucht.

Kunnen we helpen?

ORTEON is in 2018 gestart met het doel om u te helpen onbezorgd te voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw gebouwen en installaties. Wij helpen onze klanten zelf te voldoen aan de regels, en stellen daar handvatten voor ter beschikking. Natuurlijk kunt u ons ook inschakelen om de zorg uit handen te nemen. Zie https://www.orteon.nl/ voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.