Extreme regenval en uw dak

Vandaag zaten Joost en ik een keer op een andere locatie dan op kantoor: namelijk in mijn caravan, uitkijkend op de Maas. Een super locatie om een keer te werken! Totdat de vriendelijke campingbaas ons vertelde dat we beter alles konden opruimen en de caravan mee moesten nemen tenzij we wilde testen of de caravan ook als boot kon fungeren. We keken naar buiten en zagen een steeds harder stromende en wassende Maas. En dus werd het schrijven van de blog van deze week bruut onderbroken en moesten we inpakken en wegwezen! De blog van deze week gaat over extreme neerslag in relatie tot uw dak.

Opruimen en wegwezen!

Vandaag zaten Joost en ik een keer op een andere locatie dan op kantoor: namelijk in mijn caravan, uitkijkend op de Maas.  Een super locatie om een keer te werken! Totdat de vriendelijke campingbaas ons vertelde dat we beter alles konden opruimen en de caravan mee moesten nemen tenzij we wilde testen of de caravan ook als boot kon fungeren.

We keken naar buiten en zagen een steeds harder stromende en wassende Maas. En dus werd het schrijven van de blog van deze week bruut onderbroken…

Overlast in Zuid-Limburg

Ik woon in Parkstad Limburg, in Heerlen. Ongeveer 200 meter van mijn woning stroomt de Caumerbeek door het Caumerdal. Dit is een mooi en parkachtig gebied en ik ga er graag wandelen met mijn twee honden. Gistermiddag toen ik thuis kwam regende het zo hard, dat binnen een uur de Caumerbeek veranderde van een kabbelend stroompje in een kolkende en woeste stroom. Enkele woningen ernaast stroomden volledig onder en zelfs van de weg werd het asfalt meegesleurd. De waterbekkens stroomden over en de vijver in het bos brak door en liep leeg.

Stroomafwaarts staat de eeuwenoude Oliemolen met een waterrad. Dit prachtige pand is omgebouwd tot B&B. Daar moesten bewoners en gasten zwemmend het ondergelopen pand verlaten. Er zit zoveel kracht in het water! In het hele gebied was het raak! De snelweg van Maastricht naar Heerlen liep onder en auto’s werden meegesleurd. In Kerkrade begaf een dak van een bedrijf het onder de grote hoeveelheid water, net 5 minuten nadat de laatste medewerker het pand had verlaten. Dus er waren gelukkig geen gewonden.

Dingen die je normaal alleen in de krant leest, maar nu om de hoek gebeuren. Het weer wordt extremer!

Het dak…

Deze gebeurtenis houdt mij bezig en vandaag wil ik mijn blog wijden aan wat je als gebouweigenaar kunt doen om schade aan daken door extreem weer te voorkomen. Die schade kan heel groot zijn. Zelfs zo groot dat het gebouw en productie verloren kan gaan.

Wat zegt de wet?

Regen en sneeuw kan dus voor overlast en schade zorgen aan het dak. Hiervoor kunnen een aantal eenvoudige maatregelen vaak veel problemen voorkomen. Allereerst wil ik ingaan op wat er wettelijk moet: Een dak stort natuurlijk niet zomaar in. In Nederland wordt bij het ontwerpen van bouw- en kunstwerken een sterkteberekening gemaakt, die rekening houdt met het gewicht van onder andere water, sneeuw en windbelasting. Zo is de normering voor industriële gebouwen dat een dak tenminste 56 kilo belasting per vierkante meter gelijkmatig kan dragen. Deze waarde is wettelijk vastgesteld. Let er wel op: als er zonnepanelen zijn geplaatst, gaat ten koste van de maximale belasting door water en sneeuw.

Wat kunt u zelf doen?

Het is van belang dat bij hevige regenval het regenwater niet op het dak kan blijven staan en zich dus kan ophopen. Daarvoor is een periodieke inspectie aan te bevelen. Dit kunt u zelf uitvoeren: Controleer periodiek (minstens 2 keer per jaar) of na een regenbui alle water van het dak onbelemmerd wegloopt. Met name in de herfst kunnen hemelwaterafvoeren verstoppen door bladeren, maar ook na hevige wind kan veel troep op het dak terechtkomen. Dit kan voor verstopping van de afvoeren leiden. Verder dient elk dak een noodafvoer voor hemelwater te hebben. Een dakspuwer zorgt ervoor dat het water altijd afgevoerd kan worden en dus om wateroverlast te voorkomen. Deze moet ook schoon zijn en vrij zijn van troep. Ook dit kan tijdens bovengenoemde periodieke inspectie worden gecontroleerd.

Dan hebben we nog de sneeuw: Voor de meeste daken hoeft sneeuw geen probleem te zijn, aangezien de maximale dakbelasting al jaren wordt voorgeschreven. Het instortingsgevaar ontstaat juist door een combinatie van factoren waar u weinig grip op heeft. Door sneeuwophoping neemt de druk op daken al snel toe. Sneeuwophopingen ontstaan door het afglijden van sneeuw van een hoger gelegen dak of doordat de sneeuw tegen een obstakel waait en daar valt. De belasting van deze sneeuwophoping kan oplopen tot wel 280 kilo per vierkante meter. Dit is 5 maal de belasting van gelijkmatig verdeelde sneeuw. Daarnaast neemt de belasting op het dak ook toe wanneer smeltwater of regen de dakafvoer niet kan bereiken en dakdoorvoeren verstopt raken door sneeuw of ijsvorming. Dus let er op als het gaat sneeuwen, dat u het dak controleert op bovengenoemde punten. U kunt zich daarmee veel ellende besparen!

Kunnen we helpen?

ORTEON is in 2018 gestart met het doel om u te helpen onbezorgd te voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw gebouwen en installaties. Wij helpen onze klanten zelf te voldoen aan de regels, en stellen daar handvatten voor ter beschikking. Natuurlijk kunt u ons ook inschakelen om de zorg uit handen te nemen. Zie https://www.orteon.nl/ voor meer informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.