Waaraan moet automatische toegang voldoen?

Met het automatiseren en mechaniseren van de toegangsdeuren loop je als eigenaar tegen een aantal vragen op. Welke systemen vallen eigenlijk onder automatische toegang? Welke risico's zijn er in het gebruik? In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de definities en de bijbehorende wet- & regelgeving. Wat kun je doen als je zo'n deur aanschaft en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.
Snelsluitpoorten ORTEON

Met het automatiseren en mechaniseren van de toegangsdeuren loop je als eigenaar tegen een aantal vragen op. Welke systemen vallen eigenlijk onder automatische toegang? Welke risico’s zijn er in het gebruik? In deze wekelijkse blog van ORTEON bespreek ik de definities en de bijbehorende wet- & regelgeving. Wat kun je doen als je zo’n deur aanschaft en welke voorschriften zitten er aan het onderhoud en beheer? Lees onze wekelijkse ORTEON Blog Wet- & Regelgeving voor een eenvoudige uitleg van dit onderwerp.

Algemeen

Automatische deuren en poorten voor automatische toegang kunnen onder de volgende types vallen:

  • Schuif en vouw
  • Sectionaal en rol
  • Snelloop
  • Draai

Het automatisch toegang verschaffen van een terrein, gebouw of ruimte kan gevaarlijk zijn voor personen. Denk daarbij aan beknelling, de belangrijkste gerelateerde wetgeving op dit gebied is dan ook de Arbeidsomstandighedenwet. Verder kan een automatische deur ook de vluchtweg belemmeren. Daarover vindt het Bouwbesluit weer wat van.

Sectionaalpoorten

Deze week ga ik in op het Arbo-aspect. Hoe kun je voorkomen dat medewerkers en derden gevaar ondervinden van een automatische toegang? Er zijn diverse normen die je daar als gebouweigenaar en werkgever mee kan helpen. In de volgende paragrafen behandel ik de voorschriften bij het aanschaffen en bij het onderhouden van een dergelijke deur.

Een nieuwe deur aanschaffen

 Het Arbeidsomstandighedenbesluit vereist dat automatische deuren zodanig functioneren dat er geen gevaar mag ontstaan. Als u een nieuwe automatische deur wilt aanschaffen, is het belangrijk dat u erop let dat er verschil is tussen horizontaal bewegende deuren en verticaal bewegende deuren.

  • Rolpoorten, sectionaaldeuren, schuifdeuren die zich zelfstandig bewegen moeten voldoen aan de (machine)Richtlijn 2006/42/EG.
  • Draaideuren, schuifdeuren, vouwdeuren en carrouseldeuren die zich horizontaal bewegen, dienen ook te voldoen aan de NEN-EN 16005+C1: 2915.

De leverancier moet zich hier strikt aan houden en dient dit met een opleververklaring aan de eigenaar beheerder te bevestigen. Daarbij dient ook een technisch dossier en een handleiding te worden overhandigd, zoals in bovengenoemde normen is omschreven.

Als laatste dient de eigenaar/beheerder bij de oplevering/ingebruikname ter plaatse een uitgebreide instructie te krijgen van alle functies en veiligheden. De gebruiksveiligheid is hiermee van groot belang geworden..

Automatische Schuifdeur

Onderhoud en beheer

Het Arbeidsomstandighedenbesluit vereist dat automatische deuren zodanig functioneren dat er geen gevaar voor de medewerkers en derden mag ontstaan. Dit kunt u borgen door de deuren te laten maken volgens bovenstaande normen en richtlijnen. Vervolgens neemt u de deur in gebruik en borgt u de veiligheid door periodieke inspecties en periodiek onderhoud volgens deze normen en richtlijnen. Dan kan het zijn dat uw automatische poort geïnstalleerd is voordat bovenstaande richtlijnen in werking traden. Dan nog dient u de normen en richtlijnen te laten gebruiken bij de inspectie en onderhoud en het inspectie- en onderhoudsbedrijf de recent voorgeschreven gebruiksveiligheid te laten controleren. Hierbij moeten ook de eisen van de fabrikant worden meegenomen.

Mogelijke gebreken die een acuut gevaar vormen voor werknemers en derden dienen direct te worden weggenomen. Ook dit moet aantoonbaar zijn. De borging van een goed huisvaderschap en werkgeverschap op dit gebied kunt u aantonen door het in het bezit hebben van:

  1. Een overzicht waar de automatische deuren zich bevinden (plattegrond)
  2. Een technisch dossier van de automatische deur met gebruiksaanwijzing
  3. Een periodiek inspectie- en onderhoudsrapport volgens de normen NEN-EN 16005+C1: 2015, Richtlijn (2006/42/EG) en NEN3140+A3: 2019. Verder kunnen er stickers zijn aangebracht die de geldigheid hiervan bevestigen.
  4. De herstelverklaringen die de reparaties voortkomend uit de periodieke inspecties bevestigen
  5. Een logboek met daarin alle werkzaamheden vermeld, inclusief de periodieke inspecties en het periodiek onderhoud.

Kunnen we helpen?

ORTEON is in 2018 gestart met het doel om u te helpen onbezorgd te voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw gebouwen en installaties. Wij helpen onze klanten zelf te voldoen aan de regels, en stellen daar handvatten voor ter beschikking. Natuurlijk kunt u ons ook inschakelen om de zorg uit handen te nemen. Zie https://www.orteon.nl/ voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.