Update: Hoog water en elektriciteit

Normaal maak ik op woensdag een blog waarin we een actueel onderwerp bespreken over het voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw bedrijfs-gebouw en bijbehorende installaties. Vandaag kom ik in de lucht voor betrokken bedrijven (maar ook natuurlijk bewoners) die last hebben van of schade hebben door het hoge water door de overvloedige regenval van de afgelopen week met een waarschuwing over de combinatie water en elektriciteit.

Normaal maak ik op woensdag een blog waarin we een actueel onderwerp bespreken over het voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw bedrijfs-gebouw en bijbehorende installaties. Vandaag kom ik in de lucht voor betrokken bedrijven (maar ook natuurlijk bewoners) die last hebben van of schade hebben door het hoge water door de overvloedige regenval van de afgelopen week met een waarschuwing over de combinatie water en elektriciteit.

Het startte in Parkstad

Vorige week heb ik zelf ook ondervonden hoe grillig de natuur kan zijn. Dinsdagavond zagen we in de media al de eerste berichten verschijnen van de overvloedige regenval en de gevolgen daarvan op de stroomgebieden van enkele beken in Parkstad. Gelukkig is mijn Heerlense huis op een heuvel gebouwd en stroomt de Caumerbeek hier “veilig” ongeveer 200 meter aan voorbij. Maar ongeveer 1 km stroomafwaarts hebben de inwoners en gasten van B&B “de Oliemolen” zwemmend het pand moeten verlaten. In het stroomgebied van de onschuldige Caumerbeek zijn diverse woningen en bedrijven ondergelopen en min of meer beschadigd. Dit is verschrikkelijk voor de getroffenen!

Kantoor Oolderhuuske

Woensdag morgen hebben Joost en ik ons kantoor in Urmond even verruild naar de standplaats op de camping van Resort Marina Oolderhuuske in Roermond. Er kwamen toen al de eerste berichten van Rijkswaterstaat dat de Maas zou kunnen overstromen en dat de vakantiegangers met jachten van de Maas af moesten en een veilig heenkomen moesten zoeken in de jachthavens. Het regende nog steeds hevig en nadat we er ongeveer twee uur gewerkt hebben, besloten we de caravan van de camping te verwijderen en veilig te stallen buiten het stroomgebied van de Maas. In de stromende regen hebben Joost en ik de voortent afgebroken en de alles ingepakt. Om ons heen begonnen steeds meer camping-gasten het voorbeeld te volgen. Rond het middaguur stond de caravan hoog en veilig op de oprit van onze goede vrienden Frans en Christel in Maasbracht. Rond die tijd kwam ook het bericht van de Oolderhuuske-eigenaar dat iedereen het complex moest verlaten en mee moest nemen wat kon. Wij waren blij dat we dit al op voorhand hadden gedaan. We hebben daarna veilig vanuit huis verder gewerkt.

Valkenburg aan de Geul

Die zelfde avond is de Geul in Valkenburg buiten de oevers getreden en we hebben allemaal de verwoestende beelden op televisie kunnen zien in het centrum van dit mooie toeristische stadje. Vele ondernemers en bewoners zijn overvallen door een zondvloed aan water, die door de straten en gebouwen raasde. Auto’s, meubels en zelfs een brug meesleurend naar lagergelegen gebieden. Even verderop werd Ronald McDonald Kindervallei hard getroffen. De hele avond waren ze druk in de weer geweest om alle gasten een veilig heenkomen te geven en het compex te evacueren. Er was niet veel tijd geweest om spullen in veiligheid te brengen en op een gegeven moment was er geen houden meer aan. Gelukkig had Paul Balmaekers nog de stroom uitgezet, voordat het water binnen kwam! Het was een slapeloze dag voor het hele team van dit vakantieparadijs! Over de Kindervallei | Kinderfonds

De golf door Limburg

De volgende dag was het wonden likken voor de bewoners en ondernemers van Valkenburg aan de Geul. Terwijl het water langzaam begon te zakken, begonnen de problemen elders: In Duitsland, België en ook in het stroomgebied van de rivieren in Nederland. Een hele grote golf water stroomde door het land. Gelukkig zorgen in ons land dat de Maaswerken hun werk deden en ontstond de schade vooral in de winterbedding van de Maas. Ook Resort Marina Oolderhuuske kreeg het zwaar te verduren, maar ook andere campings, recreatiegebieden, bewoners en ondernemers. En vergeet niet de boeren, die hun gewassen verloren zagen gaan! Maar anders dan in Duitsland en België bleef het beperkt tot materiële schade. Gelukkig!

Veilig in bedrijf nemen van de elektriciteit

Afgelopen weekend werd er een start gemaakt aan de schoonmaak en de opruimwerkzaamheden. Eerst in Zuid-Limburg, daarna steeds noordelijker en westelijker. Vrijdag begon Roger Lambrix van Parkstad Inspecties met het doormeten van de elektrische installaties van Ronald McDonald Kindervallei. Dat is belangrijk, want een natte elektrische installatie kan tot kortsluiting en misschien wel brand leiden. Her is belangrijk dat goed wordt onderzocht of de installatie door het water geen schade heeft opgelopen. Ook Enexis heeft een grote rol gespeeld bij het voorlichten van de getroffenen en helpen bij problemen. Zij gaven in de loop van zaterdag het advies: als er een aardlekschakelaar of zekering(automaat) uitvalt in een installatie, dan laat de installatie uit en bel een specialist. Doe dit ook bij twijfel of de installatie anderszins beschadigd is. Op de foto hiernaast is een grondspot vol met vervuild water te zien die ik aantrof bij het in bedrijf nemen van de elektrische installatie van de Kindervallei.

Hulp van alle kanten

Wat ik zelf heel mooi vindt is dat getroffenen spontaan geholpen werden door familie, vrienden, maar soms ook door volslagen vreemden! Zaterdag kwam er bijvoorbeeld bij de Kindervallei een heel team van Kärcher en Forton de medewerkers en vrijwilligers helpen om ervoor te zorgen dat het vakantiecomplex zo snel mogelijk weer gasten kan ontvangen. Verder gaven al vele mensen een bijdrage voor het rampenfonds Giro 777. Dat is toch geweldig? Ik hoop dat het leed van iedere getroffene verzacht kan worden en dit snel weer kan vergeten.

Dit is een van de mooie berichten die ik op LinkedIn vond: “EN WE GAAN DOORRRRR….” van Thea Coolen van Ronald McDonald Kindervallei: (1) Plaatsen | Feed | LinkedIn

Kunnen we helpen?

ORTEON is in 2018 gestart met het doel om u te helpen onbezorgd te voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw gebouwen en installaties. Wij helpen onze klanten zelf te voldoen aan de regels, en stellen daar handvatten voor ter beschikking. Natuurlijk kunt u ons ook inschakelen om de zorg uit handen te nemen. Zie https://www.orteon.nl/ voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.