Ik wil zonnepanelen. Waar moet ik op letten?

De afgelopen jaren zijn vele leveranciers opgestaan die graag zonnepanelen leveren en monteren. In dit blogbericht geven we informatie over waar u op moet letten als u zonnepanelen wilt aanschaffen.

De afgelopen jaren zijn vele leveranciers opgestaan die graag zonnepanelen leveren en monteren. Dit kunnen hele nieuwe organisaties zijn, maar ook organisaties die zijn gelieerd aan energiebedrijven (voorbeeld Essent en Eneco), aan installateurs, maar ook dakdekkers.

Kwaliteit is belangrijk

Bij het aanleggen van elektrische installaties geeft het bouwbesluit aan dat deze installaties blijvend moeten voldoen aan de eisen die in de NEN 1010 zijn gesteld. De meeste leveranciers van dergelijke installaties nemen hun werk serieus en installeren volgens de geldende NEN 1010. Na de installatie ontvangt u naast het garantiebewijs ook als kwliteitsbewijs een NEN 1010 – hoofdstuk 6 inspectie/opleverrapport. Dit is zoals het hoort. Maar er zijn ook “cowboys” actief in de markt. Dit is een grote zorg voor bijvoorbeeld de verzekeringsbranche. Zij worden geconfronteerd met branden die mogelijk veroorzaakt worden door een niet goed aangesloten zonnestroom-installatie op zich zelf of op de bestaande installatie van een gebouw. De verzekeraars hadden daardoor behoefte aan het voorschrijven van een kwaliteits-eis aan deze installaties, voordat ze in dekking worden genomen. Dit kwaliteitssysteem is ontwikkeld en ondergebracht bij SCIOS en heet SCIOS-Scope 12 inspectie.

SCIOS Scope 12

De inspectie is op initiatief van het Verbond van Verzekeraars, Holland Solar, de gebruikers en inspectiebedrijven (vanuit de brancheorganisaties iKeur en Techniek Nederland) ontwikkeld. De inspectie zal met name worden toegepast bij de grotere installaties en op alle soorten opstellingen van toepassing zijn: op dak, in-dak, op velden en op water. Maar de inspectie is bij installaties van elke grootte in te zetten, dus in principe ook bij woningen. De scope 12 inspectie kent een onderscheid in een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI). De werkzaamheden van de inspecties verschillen als volgt:

  • Bij de EBI wordt een aantal zaken onderzocht die niet telkens bij een PI herhaald hoeven te worden. En de EBI is vooral gericht op de kwaliteit van de aanleg. Er wordt antwoord gegeven op de vraag “Voldoet de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant?”
  • Tijdens de PI wordt vooral de toestand van de installatie beoordeeld. Er wordt antwoord gegeven op de vraag “Voldoet de installatie nog steeds aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant?”

Naast de controle op de technische staat van de installatie zit in deze inspectie ook een risicocomponent met de controle op voldoende draagkracht van de bouwkundige constructie, de ventilatie van in-dak systemen, de brandbaarheid van dakmaterialen, de connectoren en dergelijke. Scope 12 is een zelfstandige inspectie die niet voortbouwt op andere inspecties. Net als bij andere SCIOS-scopes geldt dat het bezit van een diploma niet hetzelfde is als certificatie. De verzekeraars vragen dit laatste.

Wie mogen de scope 12 inspectie uitvoeren? Dat zijn de inspectiebedrijven met een geldig SCIOS certificaat dat is uitgegeven door een van de geaccrediteerde Certificatie-instellingen (CI). Een CI staat onder controle van de Raad voor Accreditatie. Ook inspectiebedrijven die een geldige certificatieovereenkomst met een CI hebben, mogen de inspecties uitvoeren. Een dergelijke overeenkomst kent een maximale tijdsduur. Personen die alleen een diploma hebben, zijn niet gecertificeerd en kunnen geen SCIOS Scope 12 inspectie uitvoeren. Niet alleen is de kwaliteit van de inspectie dan niet geborgd, ook maken deze bedrijven/personen inbreuk op het merkenrecht van SCIOS en maken zij zich schuldig aan misleiding.

Ons advies

Kort samengevat: We adviseren om aan uw leverancier te vragen om de PV-installatie volgens SCIOS Scope 12 op te leveren. Het overzicht van gecertificeerde scope 12 bedrijven is op de SCIOS-website beschikbaar.

Kunnen we helpen?

ORTEON is in 2018 gestart met het doel om u te helpen onbezorgd te voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van uw gebouwen en installaties. Wij helpen onze klanten zelf te voldoen aan de regels, en stellen daar handvatten voor ter beschikking. Natuurlijk kunt u ons ook inschakelen om de zorg uit handen te nemen. Zie https://www.orteon.nl/ voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.